Joe Begos

Bliss

USA 2019 * 80 min * K18

Pohjois-Amerikan arvostetuimpiin lukeutuvalla Tribecan-festivaalilla maailmanensi-iltansa saanut Bliss on hätkähdyttävä, modernisti trippaileva vampyyrimyytin tulkinta. Se on kuin punkkarivampyyri, joka on päästetty mellastamaan William Lustigin Maniacin kuvauspaikalle. 16-milliselle filmille taitavasti kuvattu Joe Begosin ohjaus ammentaa Abel Ferraran urbaaneista painajaisista ja Gaspar Noén trippivisioista.

Dezzy (loistava Dora Madison) on Los Angelesin taidemaailman nouseva kyky, jolla on hankaluuksia löytää inspiraatiota uuteen teokseensa. Luomisen tuska näkyy jo pankkitilillä, ja gallerian pomo kuumottaa luvatun mestariteoksen etenemisestä jatkuvasti. Kun ongelmat kasaantuvat, on luontevaa tyhjentää pää huumeilla. Vakkaridiileri Hadrianilta löytyykin juuri oikea aine, Bliss.

Hallusinogeeni pelittää ja inspiraatio maalaamiseen löytyy kuin itsestään. Tripillä on kuitenkin outoja sivuvaikutuksia. Mitä enemmän Dezzy vetää Blissiä, sitä enemmän hän huomaa janoavansa myös verta.

Suurkaupunkien pimeämpään puoleen viehtyneille Bliss on pakollinen matka lääväisille klubeille ja suttuisille peräkujille. Kaupunkioppaaksi lähtevän Dora Madisonin rohkea rooli Dezzynä on vuoden päräyttävimpiä revityksiä.

Onko Bliss uusi tulkinta ikiaikaisten verenimijöiden legendoista vai metafora taiteen vaatimista uhrauksista? Ainakin se on verinen, eroottinen ja nostalginen kaikujen kuoro grindhouse-elokuvien kultaisilta vuosilta.

– Night Visions

Ohjaus: Joe Begos

Rooleissa: Dora Madison, Tru Collins, Rhys Wakefield, Jeremy Gardner, Graham Skipper