TOIVOMME…

...ettet tule saliin kesken näytöksen, koska se häiritsee muun yleisön keskittymistä elokuvaan

...ettet näytöksen aikana avaa tietokonetta tai selaa älypuhelintasi, koska laitteesta tuleva valo häiritsee elokuvakokemusta. Mahdollisten muistiinpanojen tekemiseen pyydämme käyttämään kynää ja paperia. Kiitos!

SAAPUMINEN FESTIVAALIPAIKKAAN

Viscult järjestetään Itä-Suomen yliopistolla, Aurora-rakennuksen salissa AU100, Yliopistokatu 2, Joensuu.

PYSÄKÖINTI

Suosittelemme käyttämään Joensuun Areenan parkkipaikkaa, joka on Aurora-rakennusta vastapäätä toisella puolella Yliopistokatua.

RUOKAILU

Auroran ravintola Aura on auki ma-to 7:45 - 19:00, Pe 7:45 -16:30. Lounas 10:30 - 14:00.

Carelian ruokala on auki ma-to 8:30 - 17:00, pe 8:30 - 16:00. Lounas 10:30 - 16:30.

VISCULT 2018: HYVÄ ELÄMÄ - GOOD LIFE

Mitä on hyvä elämä ja miten kuvata sitä etnografisen elokuvan keinoin? Miten pyrkimykset hyvän elämän tavoitteluun jäsentyvät ja ilmenevät eri kulttuureissa ja sosiaaliryhmissä eri aikoina? Keille hyvä elämä on mahdollinen?

Käsitykset hyvän elämän aineksista vaihtelevat ja niihin liittyviä kulttuurisia ajattelumalleja rakentavat esimerkiksi sosiaaliset järjestelmät ja valtarakenteet, sukupuoli, talous, uskonto ja elinympäristö. Hyvän elämän perusta on usein hauras. Miten hyvän elämän edellytyksiä suojataan ja turvataan erilaisissa tilanteissa?

Muuttuuko kulttuuri hyvän elämän pyrkimyksissä vai muuttuvatko hyvän elämän edellytykset kulttuurin ja elämäntavan muutoksissa? Miten esimerkiksi modernisaatio tai ilmastonmuutos vaikuttavat hyvän elämän edellytyksiin? Miten yksilölliset ja yhteisölliset hyvän elämän käsitykset sovitetaan toisiinsa ja millaisia jännitteitä näiden välillä voi olla? Millaisia moraalisia ja eettisiä kysymyksiä hyvän elämän tavoitteluun ja toisaalta siitä syrjäytymiseen liittyy?

Festivaalin ohjelma sisältää kaikille avoimia elokuvanäytöksiä. Lisäksi ohjelmaan kuuluu erityisesti korkeakouluopiskelijoille suunnattuja mutta muillekin avoimia luentoja ja työpajoja. Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat osallistumisesta opintosuorituksia. Lisäksi tapahtumaan kutsutaan opiskelijoita ja tutkijoita muista kotimaisista korkeakouluista.

Viscultin järjestävät Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry, Karelia-ammattikorkeakoulun media-ala ja Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteet. Lisäksi järjestäjien tukena työskentelevät opiskelijajärjestöt Muuvi ry sekä Nefa Joensuu ry.

Kiitämme Itä-Suomen yliopistoa tilojen lainaamisesta festivaalin käyttöön!

Taustaa:

Erityisesti antropologiseen, etnografiseen ja dokumenttielokuvaan keskittynyt Visuaalisen kulttuurin kansainvälinen festivaali Viscult perustettiin Joensuussa vuonna 2001.

Ensimmäisestä festivaalista alkaen ohjelma (elokuvat ja niihin liittyvät keskustelut) lähetettiin suorana streaming-lähetyksenä verkkoon; kyseessä oli aikanaan maailman ensimmäinen elokuvafestivaalin internet-toteutus. Tämän ansiosta Viscult onkin ollut Joensuun kansainvälisesti tunnetuimpia tapahtumia.

Festivaali on vuosien varrella tuonut Joensuuhun satoja elokuvia sekä lukuisia alan asiantuntijoita ympäri maailmaa esittelemään elokuviaan ja luennoimaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Festivaalin keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat olleet alusta alkaen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu (nyk. Karelia-amk) sekä Itä-Suomen yliopisto.

Viscult on perustajajäsenenä yhteiseurooppalaisessa CAFFE – yhteisössä.