SAAPUMINEN FESTIVAALIPAIKKAAN

Viscult järjestetään Joensuun Tiedepuistossa Karelia-amk:n mediakoulutuksen auditoriossa (Länsikatu 15, 80110 Joensuu), joka sijaitsee Tiedepuiston rakennuksen 3A toisessa kerroksessa.

Auditorioon on opastus sekä Tiedepuiston pääaulasta (Länsikatu 15) että Länsikadun varresta. Pääsisäänkäynnin ollessa kiinni klo 16.30 jälkeen pääset festivaalille 3A-rakennuksen ulko-ovesta (Tiedepuiston sisäpiha).

TOIVOMME…

...ettet tule saliin kesken näytöksen, koska se häiritsee muiden katsomista.

...ettet näytöksen aikana avaa tietokonetta tai selaa älypuhelintasi, koska laitteesta tuleva valo häiritsee elokuvakokemusta. Mahdollisten muistiinpanojen tekemiseen pyydämme käyttämään kynää ja paperia. Kiitos!

VISCULT 2017

Vuoden 2017 teemana on Autonomia. Pyrkimys itsenäisyyden, oman elämänhallinnan vahvistamiseen ja omista asioista päättämiseen on kaikille yhteinen: itsemääräämisoikeus on myös kulttuuristen ryhmien ja alkuperäisväestöjen säilymisen edellytys. Oman aseman parantamista sekä tukevat että rajoittavat kulttuuriset ajattelumallit, traditiot ja arkiset tavat. Esimerkiksi sukupuoli- ja ikäryhmien, sosiaaliluokkien ja perheiden sisäiset valtasuhteet voivat vaikeuttaa hauraassa asemassa olevien elämänvalintoja. Paikallisten resurssien omistajuus on alkuperäisväestöjen ja etnisten paikalliskulttuurien kohtalonkysymyksiä. Globalisaatiokehitys haastaa kaikkialla yksilöiden ja ryhmien autonomiapyrkimyksiä, kun yleiskulttuuri ja teknologiat muuttavat yksilöiden ja ryhmien arkea perustavin tavoin. Internet mahdollistaa uudenlaisia vaikuttamisen ja toimijuuden tapoja, ja verkon joukkovoimaa voidaan käyttää sekä yksilöiden että ryhmien tavoitteiden edistämiseen. Miten ajatus autonomiasta näkyy dokumenttielokuvan tekemisessä? Miten elokuvan keinoin voidaan välittää yksilöiden tai ryhmien autonomian vahvistamispyrkimyksiä? Millaista eettistä ymmärrystä näiden kysymysten elokuvallisessa käsittelyssä tarvitaan?

Festivaalin ohjelma sisältää kaikille avoimia elokuvanäytöksiä Karelia-ammattikorkeakoulun viestinnän auditoriossa Joensuun Tiedepuistolla. Lisäksi ohjelmaan kuuluu erityisesti korkeakouluopiskelijoille suunnattuja mutta muillekin avoimia luentoja ja työpajoja. Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat osallistumisesta opintosuorituksia. Lisäksi tapahtumaan kutsutaan opiskelijoita ja tutkijoita muista kotimaisista korkeakouluista.

Viscultin järjestävät Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry, Karelia-ammattikorkeakoulun media-ala ja Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteet. Lisäksi järjestäjien tukena työskentelevät opiskelijajärjestöt Muuvi ry sekä Nefa Joensuu ry.

Taustaa:

Erityisesti antropologiseen, etnografiseen ja dokumenttielokuvaan keskittynyt Visuaalisen kulttuurin kansainvälinen festivaali Viscult perustettiin Joensuussa vuonna 2001.

Ensimmäisestä festivaalista alkaen ohjelma (elokuvat ja niihin liittyvät keskustelut) lähetettiin suorana streaming-lähetyksenä verkkoon; kyseessä oli aikanaan maailman ensimmäinen elokuvafestivaalin internet-toteutus. Tämän ansiosta Viscult onkin ollut Joensuun kansainvälisesti tunnetuimpia tapahtumia.

Festivaali on vuosien varrella tuonut Joensuuhun satoja elokuvia sekä lukuisia alan asiantuntijoita ympäri maailmaa esittelemään elokuviaan ja luennoimaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Festivaalin keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat olleet alusta alkaen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu (nyk. Karelia-amk) sekä Itä-Suomen yliopisto.

Viscult on perustajajäsenenä yhteiseurooppalaisessa CAFFE – yhteisössä.

Aikaisempien vuosien festivaalien sivustot:

Viscult 2001: Vieraana yhteiskunnassa
Viscult 2002: NAFA Goes On-Line
Viscult 2003: Petroskoi
Viscult 2004: Rajat
Viscult 20015: Intimacy
Viscult 2006: Urban Life
Viscult 2007: Daily Bread
Viscult 2008: Transformations
Viscult 2009: Family
Viscult 2010: Ten Years of Viscult
Viscult 2011: Slavery
Viscult 2014: Ääniä kuvassa – Sounds in Images
Viscult 2015: Ruoka mielessä – Food for Thought