Vuoden 2016 teemana on Liikkeellä – On the Move. Liikkeellä olo on elämän perusasioita: elämä on liikettä, toimintaa ja aktiivisuutta. Liike on muutosta ja vain muutos on pysyvää. Myös tunteet liikuttavat meitä. Liike voi myös olla yksilön elämän arvosisältö vaikkapa tanssin, urheilun ja liikunnan tai pyhiinvaeltamisen muodossa. Liike, ihmisten vuorovaikutus sekä tavaroiden ja ajatusten liikkuvuus ovat myös kulttuurisen kehityksen ja yhteiskunnallisen toiminnan perustaa. Kokonaiset kulttuurimuodot voivat perustua paikasta toiseen liikkumiseen. Monenlaiset mobiliteetit ja liikkuvuudet luonnehtivat globaalia tilannetta 2010-luvulla. Yhteiskunnallinen muutos näkyy poliittisina liikkeinä ja liikehdintänä, mutta liikkumisen vapaudet jakautuvat maailmassa epätasaisesti. Tarpeet ja pakot paeta konflikteja, katastrofeja, etnistä, sukupuolista tai muuta syrjintää tai vaikeita olosuhteita synnyttävät siirtolaisuutta ja diasporaa – sekä suuria henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia ongelmia ja hätää. Globaali talous ja kansainvälinen politiikka edellyttävät liikkumisen vapautta, mutta ne saavat aikaan myös kansainvälistä rikollisuutta, ihmiskauppaa ja väestöjen pakkosiirtoja. Turismi näyttäytyy rikkaiden maiden ihmisten etuoikeutena liikkua ja kohdealueille turismi on merkittävä elinkeino.

Festivaalin ohjelma sisältää kaikille avoimia elokuvanäytöksiä Karelia-ammattikorkeakoulun auditoriossa Joensuun Tiedepuistolla. Lisäksi ohjelmaan kuuluu erityisesti korkeakouluopiskelijoille suunnattuja mutta muillekin avoimia luentoja ja työpajoja. Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat osallistumisesta opintosuorituksia. Lisäksi tapahtumaan kutsutaan opiskelijoita ja tutkijoita muista kotimaisista korkeakouluista.

Viscultin järjestävät Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry, Karelia-ammattikorkeakoulun luovan talouden keskus ja Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteet. Lisäksi järjestäjien tukena työskentelevät opiskelijajärjestöt Muuvi ry ja Nefa Joensuu.

Taustaa:

Erityisesti antropologiseen, etnografiseen ja dokumenttielokuvaan keskittynyt Visuaalisen kulttuurin kansainvälinen festivaali Viscult perustettiin Joensuussa vuonna 2001.

Ensimmäisestä festivaalista alkaen ohjelma (elokuvat ja niihin liittyvät keskustelut) lähetettiin suorana streaming-lähetyksenä verkkoon; kyseessä oli aikanaan maailman ensimmäinen elokuvafestivaalin internet-toteutus. Tämän ansiosta Viscult onkin ollut Joensuun kansainvälisesti tunnetuimpia tapahtumia.

Festivaali on vuosien varrella tuonut Joensuuhun satoja elokuvia sekä lukuisia alan asiantuntijoita ympäri maailmaa esittelemään elokuviaan ja luennoimaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Festivaalin keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat olleet alusta alkaen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu (nyk. Karelia-amk) sekä Itä-Suomen yliopisto.

Viscult on perustajajäsenenä yhteiseurooppalaisessa CAFFE – yhteisössä.

Aikaisempien vuosien festivaalien sivustot:

Viscult 2001: Vieraana yhteiskunnassa
Viscult 2002: NAFA Goes On-Line
Viscult 2003: Petroskoi
Viscult 2004: Rajat
Viscult 20015: Intimacy
Viscult 2006: Urban Life
Viscult 2007: Daily Bread
Viscult 2008: Transformations
Viscult 2009: Family
Viscult 2010: Ten Years of Viscult
Viscult 2011: Slavery
Viscult 2014: Ääniä kuvassa – Sounds in Images
Viscult 2015: Ruoka mielessä – Food for Thought