Leigh Whannell

Upgrade

Australia 2018 • 100 min • K18

Eletään poikkeuksellisen rikasta tieteiselokuvan vuotta. Pulp-scifin tuleva klassikko Upgrade kirii kauden terävimpään kärkeen kaikilla mittareilla. Energiapurkauksen polttoaineena toimii ennen muuta dystopiakehyksessä tarjoiltu äärimmäisen napakka toiminta. Ajoittain kuvissa häivähtää myös tekijöiden vankka tietämys kauhugenrestä.

Tarina sijoittuu lähitulevaisuuden suurkaupunkiin. Elokuvan nimen ”upgrade” on päähenkilö Greyn (iskevän vähäeleisesti karismaattinen Logan Marshall-Green) ihon alle asennettava tietokone. Laite tuunaa miehen jokaista ominaisuutta timmimpään suuntaan ja tietenkin tekee haltijastaan ylivertaisen tappokoneen. Kyvyille on käyttöä, sillä Greyn elämää motivoi vain kosto. Miehen unelmien naisen kuoleman aiheuttaneet roistot ovat vapaalla jalalla, eikä tapaus juuri tunnu virkavaltaa kiinnostavan.

Kaiken yllä leijuu vähintäänkin vahva häivähdys Robocopista, jonka realismia hipovat teemat on päivitetty taitavasti tähän päivään. Greyn minitietokoneen luoja on karikatyyriä lähentyvä yhdistelmä Elon Muskia ja Mark Zuckerbergia. Kenties kiehtovinta on biotekniikalla ja nanoteknologialla terästettyjen rikollisten kokonainen alakulttuuri, johon Grey sotkeutuu vigilanteprojektinsa sivutuotteena.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Leigh Whannell on maltillisen budjetin kauhuhitteihin erikoistuneen Blumhouse-pajan luottonyrkki. Ammattilainen hallitsee pop-elokuvan lajityypit läpikotaisin, mutta lopputulos ei tunnu laskutikun kanssa laaditulta. Vaikka verrokkeja tulee helposti mieleen vähintään tusina, Upgrade on omintakeinen ja kokonaisvaltaisesti mieltä ylentävä kokemus.

– Night Visions

Ohjaus ja käsikirjoitus: Leigh Whannell
Tuotanto: Jason Blum, Kylie Du Fresne, Brian Kavanaugh-Jones
Kuvaus: Stefan Duscio
Musiikki: Jed Palmer
Rooleissa: Logan Marshall-Green, Steve Danielsen, Harrison Gilbertson, Melanie Vallejo, Abby Craden, Benedict Hardie, Richard Cawthorne