Julia Ducournau

Raw

a.k.a. Grave * Ranska 2016 * 99 min

Jos et ole vielä kuullut Julia Ducournausta, Raw’n nähtyäsi tulet seuramaan tarkkaan hänen jokaista liikettään. Se on vähintä mitä voit tehdä nähtyäsi yhden 2000-luvun tyrmäävimmistä debyyteistä – ja vuosituhannen kunnianhimoisimmista art house -estetiikan ja kauhun yhdistelmistä.

Raw on ankara kuvaus naiseksi kasvamisesta, seksuaalisesta heräämisestä ja brutaaleista sosiaalisista peleistä. 16-vuotias Justine (Garance Marillier) ottaa askeleen aikuisuuteen, kun eläinlääkärivanhemmat kuskaavat hänet omaan vanhaan opinahjoonsa isosisko Alexian (Ella Rumpf) seuraksi. Kolkon koulun arkea hämmentävät kyykytysrituaalit, joissa opiskelijanoviiseja pannaan konttaamaan pitkin koulun käytäviä ja uitetaan eläimenveressä – ennen kuin vedetään porukalla lärvit. Kun Justine pakotetaan maistamaan jäniksenmaksaa, koko ikänsä vegaanina olleen tytön keho ja mieli reagoivat arvaamattomalla tavalla. Myllerrys lähentää Justinea ja Alexiaa, mutta käynnistää pikkusiskossa myös hallitsemattomia himoja.

Identiteettimurskaimessa sinnittelevä Justine on kuin moderni Carrie. Ranskalainen asennemimmi ei kuitenkaan suostu missään vaiheessa nurkkaan häpeämään omaperäisyyttään.
Veret seisauttavan paljaan roolisuorituksen tekevä Marillier välittää Justinen kasvukivut kaikessa armottomuudessaan. Ducournau jalostaa niistä kokenuttakin kehäkettua hätkähdyttävää kauhua, jonka voimanlähteenä toimivat tehosteiden sijasta näkemys ja yllätyksellisyys.

– Night Visions

Maa ja Vuosi: Ranska 2016

Kesto: 99 min
Levittäjä: Finnkino
Ohjaus ja Käsikirjoitus: Julia Ducournau
Tuotanto: Jean des Forêts
Kuvaus: Ruben Impens
Musiikki: Jim Williams
Rooleissa: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rahab Nait Oufella, Laurent Lucas, Joana Preis
Kieli: Ranska
Tekstitys: Englanti