Sam Raimi

The Evil Dead

USA 1981 * 85 min

Vuonna 1981 Cthulhun (vai onko se sittenkin Sam Raimin työryhmän) kidasta maailmaan oksentautunut The Evil Dead on eittämättä kauhuelokuvahistorian merkkipaaluja. Sitä on useasti tituleerattu jopa kaikkien aikojen parhaaksi kauhuelokuvaksi, eräänlaiseksi kauhun Citizen Kaneksi. Esimerkiksi Tähtivaeltaja-lehti rankkasi sen vuosituhannen vaihteessa kauhun top 1 -elokuvaksi.

Juoni on yksinkertainen. Kultti-ikoni Bruce Campbellin johdolla joukko nuoria saapuu viettämään mökkielämää kauaksi modernin elämän mukavuuksista. Ja kuinka ollakaan samalla he onnistuvat vapauttamaan Necronomicon-kirjan saatanalliset voimat riesakseen.

Vaikka elokuva muistetaan ennen kaikkea verta ja muita eritteitä säästelemättömistä kohtauksistaan (muun muassa valtion elokuvatarkastamo lisäsi sille huomautuksen, että elokuva pitää sisällään ”runsaasti järkyttäviä ja erittäin väkivaltaisia kauhuelokuvien ns. splatter-genreen kuuluvia kohtauksia”), on elokuvalla myös todellisia elokuvallisia ansioita.

The Evil Dead yhdistää nerokkaasti kauhua, komediaa ja ennen kaikkea pioneerimaisia visuaalisia jippoja, loistavaa tunnelmointia, kokeellista musiikkia; ja tietenkin litratolkulla verta, katkenneita ruumiinosia, seksuaalisesti liian innokkaita puita, vaha-animaatiota ja riivattujen kiljuntaa.

Elokuvaa ei tehty isolla dollarikasalla, mutta siinä käytettiin luovuutta enemmän kuin juuri missään ison budjetin rymistelyssä. Toisin sanoen kyseessä on todellakin yksi omalaatuisimmista ja onnistuneimmista kauhuelokuvista.

Levittäjä: Park Circus
Ohjaus ja Käsikirjoitus: Sam Raimi
Tuotanto: Robert G. Tapert
Kuvaus: Tim Philo
Musiikki: Joseph LoDuca
Rooleissa: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker, Sarah York
Kieli: englanti, suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys